Terveystarkastus, 5 kk ja 6 kk
- Päijät-Häme
- Hyvinvointia arkeen
- Hoitopolut
- Alle kouluikäisen lapsen neuvolapolku
- Terveystarkastus, 5 kk ja 6 kk
- Kotikäynti tai käynti neuvolassa, 1-4 vko
- Terveystarkastus, 4-8 vko
- Terveystarkastus, 2 kk ja 3 kk
- Laaja terveystarkastus, 4 kk
- Terveystarkastus, 5 kk ja 6 kk
- Terveystarkastus ja suun terveystarkastus, 8 kk
- Terveystarkastus, 12 kk
- Laaja terveystarkastus, 18 kk
- Terveystarkastus, 2 v
- Terveystarkastus ja suun terveystarkastus, 3 v
- Laaja terveystarkastus ja suun terveystarkastus, 4 v
- Terveystarkastus ja suun terveystarkastus, 5 v
- Terveystarkastus ja suun terveystarkastus, 6 v
- Lue lisää
Terveydenhoitajan terveystarkastus vauvan ollessa 5 ja 6 kuukautta
Vauvan ollessa viisi ja kuusi kuukautta terveydenhoitaja seuraa vauvan yleisvointia, olemusta ja liikehdintää. Hän on oppinut hyvin kannattelemaan päätään ja tukeutuu vatsalla ollessaan omiin kyynärvarsiin. Vauvan lattialla pitäminen on tärkeää, jotta liikunnalliset taidot pääsevät kehittymään. Jos liikunnallisissa taidoissa on puutteita, vauvalle voidaan tarjota fysioterapeutin palveluita. Kehityksen edistyminen on yksittäisiä taitoja tärkeämpää. Kehitysheijasteet alkavat vähitellen väistymään ja yleensä ne ovat hävinneet puoleen vuoteen mennessä. Terveydenhoitaja mittaa pituuden, painon ja päänympäryksen. Hän tarkistaa lisäksi vauvan ihon, näön ja kuulon. Käynnillä tuetaan vanhemman/ huoltajan ja vauvan välistä vuorovaikutussuhdetta sekä keskustellaan terveystottumuksista ja perheen arjen kulusta. Terveysneuvontaa annetaan esimerkiksi ravitsemuksesta, liikkumisesta, unen ja levon merkityksestä, D-vitamiinilisästä sekä mediakasvatuksesta. Lisäksi keskustellaan vanhemmuudesta ja parisuhteesta.
Neuvolakorttiin kirjataan mittaustulokset, vauvan yleisvointi, seuraava käyntiaika ja annetut rokotteet.
Vauva 5 kk
Vauva on yleensä oppinut ääntelemään, jokeltelemaan ja hän osaa hymyillä omalle peilikuvalleen. Vauva tarttuu molemmilla käsillä esineisiin, oppii siirtämään esineitä kädestä toiseen ja viemään niitä suuhunsa. Tällä tavalla hän tutustuu ympäristöönsä. Liikkuminen alkaa kehittymään ja vauva oppii kääntymään selältä vatsalleen sekä toisinpäin. Ravintoa voidaan monipuolistaa kasvisten lisäksi viljoilla ja lihatuotteilla. Nokkamukin käyttöä voidaan alkaa harjoittelemaan.
Viiden kuukauden ikäisen vauvan rokotusohjelmaan kuuluu kolmas rotavirusrokote sekä pneumokokki- ja viitosrokotteen toiset annokset.
Vauva 6 kk
Puolen vuoden tienoilla vierastaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi. Vierastaminen on normaalia ja vauva alkaa ymmärtämään, että on erillinen yksilö. Vanhemman/ huoltajan läheisyys, lämpö ja hellät kosketukset tuottavat vauvalle mielihyvää. Vauva oppii istumaan tukea vasten ja syöttötuolia voidaan käyttää apuna ruokailussa. Karkeaan ruokaan totutteleminen ja mahdollisten hampaiden harjaaminen olisi hyvä aloittaa tässä iässä. Vauvojen yksilöllinen imemisen tarve vaihtelee ja hän hakee siitä turvaa. Tutin käyttöön olisi hyvä kiinnittää enemmän huomioita ja rajoittaa sitä vain lohtu- ja nukahtamistilanteisiin.
Kuuden kuukauden ikäiselle voidaan antaa kausi-influenssarokote vanhempien/ huoltajien halutessa.
Lue lisää:
Bebesinfo
Imetyksen tuki ry
Imetyksen tuki ry -kiinteiden aloitus
Imetysohjaus, lastenneuvolakäsikirja (THL)
Kela, lapsiperheen tuet
Lasten- ja nuorten rokotukset
Maitolaituri, imetystukea äidiltä äidille
MLL, Vanhempainnetti