Neuvolakäynti, rv 35-36
- Päijät-Häme
- Hyvinvointia arkeen
- Hoitopolut
- Odottavan perheen hoitopolku
- Neuvolakäynti, rv 35-36
- Ensikäynti, rv 8-10
- Laaja terveystarkastus, rv 13-18
- Neuvolakäynti ensisynnyttäjille, rv 12-22
- Neuvolakäynti, rv 22-24
- Neuvolakäynti ensisynnyttäjille, rv 26-28
- Neuvola- tai kotikäynti, rv 30-32
- Neuvolakäynti, rv 35-36
- Neuvolakäynnit kahden viikon välein, rv 37-41
- Kotikäynti, 1-7 vrk synnytyksestä
- Jälkitarkastus, 5-12 vk synnytyksestä
- Lue lisää
Neuvolakäynti raskausviikoilla 35-36 terveydenhoitajan ja lääkärin luona
Tähän käyntiin kuuluu sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotto. Käynnillä käydään läpi äidin fyysistä vointia ja mielialaa sekä terveystottumuksia. Loppuraskaudessa 80%:lla odottavista äideistä esiintyy turvotusta. Turvotus saattaa olla niin runsasta, etteivät kengät mahdu jalkaan tai sormukset sormeen. Näitä oireita voidaan helpottaa jalkojen kohoasennolla tai tukisukkien käytöllä. Turvotusten vuoksi on muistettava poissulkea pre-eklampsiasta johtuvat oireet.
Käynnillä jutellaan synnytyksen lähestymisen merkeistä ja perheen tunteista ja ajatuksista synnytykseen liittyen. Synnytyksen käynnistymisen merkkejä ovat supistukset, lapsiveden meno ja verislimainen vuoto. Synnytyksen katsotaan alkaneen supistusten ollessa säännöllisiä (tulevat alle 10 minuutin välein) ja kohdunsuun ollessa avautunut 3-4 cm.
Käynnillä odottavalta äidiltä katsotaan myös perustutkimukset. Kaikilta RhD-negatiivisilta äideiltä seulotaan raskausviikolla 36 veriryhmävasta-aineet. Lääkäri tekee sisätutkimuksen sekä synnytystapa-arvioin sekä lisäksi käynnillä arvioidaan mahdollisia loppuraskauteen ja synnytykseen liittyviä riskitekijöitä. Tarvittaessa odottava äiti ohjataan vielä synnytyssairaalaan.
Ajankohtaisia asioita ovat myös loppuraskauden ja synnytyksen jälkeinen seksuaalisuus, ja vanhempien on hyvä alkaa pohtia myös perhesuunnittelua synnytyksen jälkeen. Jälkitarkastuksessa 5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen suunnitellaan viimeistään raskauden ehkäisyä. Ehkäisystä huolehtiminen on tärkeää, sillä nainen voi tulla raskaaksi myös hyvin pian synnytyksen jälkeen. Imetys suojaa raskaudelta ensimmäisten kuukausien aikana, mutta tätä ei silti pidetä luotettavana raskauden ehkäisynä.
Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän sivuilla voi tutustua Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston ohjeistuksiin. Avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia koskee Isyyden selvittäminen, joka tehdään lapsen syntymän jälkeen.
Lue lisää:
Terveyskirjasto, Rakauden aikainen verenpaineen nousu
Väestöliitto, Raskauden jälkeinen seksuaalisuus ja ehkäisy